Tevékenységek

  • Melegen granulált komplex NPK műtrágyák gyártása.

Újraindul a műtrágyagyártás a peremartoni üzemben

Berhida-Peremarton - Másfél év szünet után újraindul a termelés a peremartoni műtrágyagyárban, az új tulajdonos IBE cégcsoport a korábbi szakemberekre épít.

 

A korábbi tulajdonos Yara Hungária Kft. még 2009 tavaszán döntött úgy, hogy a gazdasági válságra hivatkozva végleg leállítja a műtrágyagyártást az üzemben, a lépés következtében 105 ember veszítette el munkahelyét.

Zajacz István gyárigazgató kedden a cég peremartoni irodaházában közölte, a tömeges leépítéseket követően lehetőséget kaptak, hogy új tulajdonost találjanak. Másfél éves tárgyalásokat követően ez év májusában az IBE cégcsoport többségi tulajdont szerzett a cégben, így a Peremartoni Fertilizers Kft. június 1-jétől megkezdte az előkészületi munkálatokat a termelés indításához, ami a tervek szerint a nyár közepén várható.


 

Zalajcz István gyárigazgató (balra) Fekete-Kertész István és Németh János társaságában az üzemcsarnok előtt (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Zajacz István gyárigazgató (balra) Fekete-Kertész István és Németh János társaságában az üzemcsarnok előtt (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Zajacz István kiemelte, első körben 25 munkatársat vettek fel, de a hónap folyamán 85 főre szeretnék bővíteni a létszámot, döntően a régi, tapasztalt kollégákra építve.
- Üzletpolitikánkban elsősorban a magyar mezőgazdaság NPK, illetve kénes nitrogén műtrágya ellátása lesz a meghatározó, s az új tulajdonos orosz-ukrán szakmai kapcsolatainak révén kedvezőbb alapanyag források állnak majd rendelkezésünkre - szögezte le a gyárigazgató, aki Fekete-Kertész István termelésvezető és Németh János környezetvédelmi és minőségellenőrzési mérnök társaságában köszöntötte és tájékoztatta a régi-új dolgozókat az irodaházban tartott munkaértekezleten.

 

 

Nyírő István, Berhida alpolgármestere kiemelte, a műtrágya gyártás újraindítása kiemelkedő jelentőséggel bír a város gazdasági életében, hiszen amellett, hogy közel 100 munkahely létesül a településen, az iparűzési adó tekintetében is komoly bevételekre számíthat az önkormányzat.

 

A 150 ezer tonna gyártási kapacitású peremartoni NPK komplex műtrágyagyár 1972 óta meghatározó kiszolgálója a magyar mezőgazdaságnak.
Az elmúlt rendszer mennyiségi igényeinek megfeleve 280 ezer tonnára növelték az éves termelést, majd a rendszerváltást követően 100 ezer tonna/év termelési szinten is eredményesen működött.
Az ezredforduló után a Kemira GrowHow, illetve a Yara tulajdonába került, s egészen 2009-ig működött, amikor a norvég tulajdonos a végleges leállás mellett döntött.

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Agrometeorológia

Jogelődeink

Peremartoni Vegyipari Vállalat
Transcenter Műtrágyagyár Kft.
Kemira GrowHow Kft.
Yara Hungária Kft.

Elérhetőségek


Peremartoni Fertilizers

Műtrágyagyártó Kft.
Berhida, Hrsz.: 06/63.


Levelezési cím: H 8182 Berhida, Pf. 27.

Telefon: +36 88 596 610
Fax: +36 88 596 611
Központi e-mail cím: titkarsag@perefert.com

 

Munkatársaink elérhetőségei a Kapcsolat oldalon.

Új Magyarország


Térkép